HTML

Vörös dagály, csillagos tengerpart

2014.05.11. 12:20 apollo18

040814_0436_Whatisthebl1.jpg

Ez a csillogó tengerpart nem egy varázslatos Disney vagy Pixar mese része, hanem egy teljesen természetes jelenség. Ezek a kis fénylő pontok mikroorganizmusoknak köszönhetőek, melyek neve biolumineszcens fitoplankton. Ez az autotróf planktonok azon része, amelyek valamilyen kémiai reakció hatására fényt bocsátanak ki.

2z84tcn.jpg

Ezen planktonok túlszaporodása esetén jön létre a ’vörös dagály’ néven ismeretes jelenség. Ugyanis a planktonok magas koncentrációja a part menti vizekben fakó narancsos-vörös elszíneződést okoz. A vörös dagályokat létrehozó organizmusok egy részének a mérge káros a vízi állatvilágra és az emberre egyaránt. Egy másik részük olyan mérgeket termel, amik a kagylókban találhatók, és hatásukra lesz veszélyes a fogyasztásuk.

Éjjel azonban a vöröses vizek teljesen más színre váltanak át. A planktonok fény kibocsátásával reagálnak a víz feszességének és savtartalmának változásaira. Így minden hullámtörés és érintés hatására világítani kezdenek. Az éjszakai szörfösök, akik a vörös dagályban szörföznek, ragyogó csíkot húznak maguk után. A lépések a vizes homokban pedig csillámló nyomokat hagynak. Különösen lenyűgöző fénysávokat hagynak maguk mögött a vörös dagályokat átszelő hajók.

2199snp.jpg

komment

Címkék: egyéb

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása