HTML

Látni a szemeddel...

2014.06.07. 13:01 apollo18

giphy3.gifJön vagy megy a vonat?

Az optikai csalódás – vagy más néven vizuális illúzió – az objektív valóságtól eltérő, vizuálisan észlelt képek. Mint azt tudjuk a látás mechanizmusában a szem által felvett információt az agy alakítja át. Abban hogy valójában mit is látunk, nagy szerepe van a tapasztalatoknak, az emlékeknek. Az agy képes arra, hogy hiányos képekből érthető információt formáljon. 

Miközben nézed a videót, ne vedd le a szemed a középen lévő keresztről!

Mark Changizi – a New York-i Rensselear Polytechnic Institute kutatója – állítása szerint az emberi látórendszer olyan módon alakult ki, hogy kompenzálja az idegi késéseket, létrehozván olyan képeket, hogy mi fog történni egy másodperc tizedrésze alatt a jövőben. Ez az előkép teszi képessé az embereket arra, hogy reagáljanak a jelen eseményeire. Ez teszi lehetővé az emberek számára, hogy visszaható cselekedeteket hajtsanak végre, mint egy repülő labdát elkapni, és könnyedén keresztül manőverezni egy tömegen. Akkor jelentkeznek illúziók, amikor az agyunk megkísérli észlelni a jövőt, és ezek az észleletek nem egyeznek a valósággal.

optikai_csalodas_47.gifNézd a keresztet és láthatod, hogy egy zöld pötty rohangál körbe-körbe, vagy mégsem?

optikai_csalodas_64.gifA kérdés egyszerű: melyik forog gyorsabban A vagy B?

optikai_csalodas_55.gifVigyázz, meg ne fejeld a képernyőt!

 forgo-no.gifÉs a végére egy klasszikus. A jobb vagy a bal keze irányába forog a női sziluett? :)

komment

Címkék: egyéb illúzió

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása